RIO 2016: Sportaši upozoreni da će plivati u govnima

Objavljeno:

rio-olympics-water-contaminated-618x463

Sportaši koji će se natjecati na Olimpijskim igrama u Brazilu upozoreni su od strane liječnika, inženjera i znanstvenika da drže usta zatvorena dok sudjeluju u vodenim sportovima.

Istraga je otkrila da je većina plaža u Rio de Janeiro-u već dugi niz godina zagađena kanalizacijom, smećem, čak i leševima, što je stvorilo iznimno opasne uvjete za oko 500.000 ljudi koji tokom mjeseca kolovoza namjeravaju posjetiti taj grad.

Sportaši će doslovno plivati u ljudskom izmetu, riskiraju da se ozbiljno razbole od svih tih silnih mikroorganizama. To je žalosno, ali ujedno i jako zabrinjavajuće“, kazao je liječnik iz Rija dr. Daniel Becker u razgovoru sa novinarom New York Times-a.

Brazilska vlada obećala je očistiti Guanabara zaljev još 2014. godine, ali ništa značajno se nije poduzelo.

Stelberto Soares, inženjer koji se već desetljećima bavi otpadnim vodama Rio de Janeiro-a, kaže da su vladini pokušaji čišćenja zaljeva i otpadnih voda bili u najmanju ruku površni. „Oni mogu zaustaviti priljev velikih predmeta poput fotelja ili mrtvih tijela, izradom rešetaka i brana, ali vode su prava kaljuža, bakterije i virusi će svejedno proći prepreke i doći u zaljev.“

Samo moramo držati usta zatvorena“, rekla je dvadesetčetverogodišnja Afrodite Zegers iz nizozemskog jedriličarskog tima – jedna od 10.000 sportaša koji će se natjecati u Brazilu.

Međunarodni Olimpijski Odbor uvjerava da vode u kojima će se sportaši natjecati zadovoljavaju sigurnosne standarde Svjetske Zdravstvene Organizacije.

Igre će se održati unatoč silnom zagađenju, epidemiji Zika virusa, visokom stupnju kriminala, policijskim štrajkovima i opozivu aktualne predsjednice Dilme Rousseff.

820854aef1c0c1c4e0bc4912d3ce5503

Izvor: The Independent

Povezani članci

Posljednje objavljeno