Rio de Janeiro u financijskim problemima oko organizacije OI

Untitled-1

Guverner federalne države Rio de Janeiro u petak je proglasio krizno financijsko stanje i zatražio savezne fondove da pomognu o obvezama koje se moraju ispuniti do 5. kolovoza kada započinju Olimpijske igre.

Hitne mjere potrebne su kako bi se izbjegao „potpuni kolaps u javnoj sigurnosti, zdravstvu, obrazovanju, transportu i održavanju okoliša,“ stoji u službenom dekretu državnih službenih novina.

Prihodi države, koji su uglavnom vezani na naftnu industriju, u posljednje dvije godine su drastično smanjeni zbog globalnog pada cijena nafte.

Objava je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je privremeni brazilski predsjednik Michel Temer, prilikom svojeg posjeta Riu, rekao kako će savezna vlada osigurati da Igre započnu i prođu uspješno.

Rio očekuje oko pola milijuna posjetitelja tijekom OI, koje su se poklopile s najvećom recesijom u Brazilu od 1930-ih, kao i velikom političkom krizom koja je prošlog mjeseca dovela do suspenzije predsjednika Dilme Rousseffa.

Hitne državne financijske mjere ni na koji način ne odgađaju projekte vezane za OI i to su obećanja koja je preuzeo grad Rio,“napisao je na svom Twitter profilu gradonačelnik Ria, Eduardo Paes.

Također je naveo da je većina građevinskih projekata već završena, izuzev 2,5 milijardi dolara vrijednog projekta proširenja podzemne željeznice.

Prema riječima osoblja iz organizacijskog odbora OI, financijska situacija ne ugrožava odigravanje OI, budući da su one u potpunosti financirane iz privatnih fondova. Ipak, infrastruktura, kao i osiguranje te zdravstvena skrb idu na teret države.

Rio se uz 30-postotno smanjenje državnog proračuna za službe sigurnosti, posljednjih mjeseci suočio i s velikim porastom kriminala, posebno onog vezanog za ubojstva i napade, što je povećalo zabrinutost za sigurnost OI.

Država Rio de Janeiro tako očekuje deficit od oko 5,6 milijardi dolara ove godine, a kao jedna od posljedica tog deficita javila su se kašnjenja plaća i mirovina, kao i zatvaranja pojedinih škola, zbog nemogućnosti dopremanja potrebnih namirnica i lijekova u te krajeve.

Izvor: Reuters