Robert F. Kennedy: „CIA je bila uključena u ubojstva JFK-a i mog oca“

Foto: Alessandro Bremec

Demokratski predsjednički kandidat Robert F. Kennedy Jr. tvrdi da CIA stoji iza atentata na njegovog ujaka, američkog predsjednika Johna F. Kennedyja Jr. 1963., te da je vjerojatno umiješana u ubojstvo njegova oca, američkog državnog odvjetnika Roberta F. Kennedyja, koji je ubijen 1968. godine.

Govoreći tijekom intervjua s radijskim voditeljem WABC-a Johnom Catsimatidisom u nedjelju, Kennedy Jr. je rekao da “postoje golemi dokazi da je CIA bila umiješana u JFK-ovo ubojstvo”, opisujući ga kao “izvan razumne sumnje u ovom trenutku.”

“Dokazi su značajni da je CIA bila umiješana u ubojstvo i zataškavanje”, nastavio je kandidat, opisujući napore da se diskreditira ova teorija kao “60-godišnje zataškavanje”. Kennedy je naveo knjigu “JFK and the Unspeakable” Jamesa Douglasa kao najbolju kompilaciju dokaza o toj temi, iako su deseci, ako ne i stotine radova napisani o ubojstvu i navodnoj ulozi CIA-e.

Službeno objašnjenje američke vlade, objavljeno kao izvješće Warrenove komisije sljedeće godine, kaže da je veteran američkih marinaca Lee Harvey Oswald djelovao sam u pucanju na predsjednika dok je njegova povorka vozila prolazila kroz Dallas 22. studenog 1963. godine.

Oswald je ubijen prije nego što mu se moglo suditi, iako je ubrzo nakon uhićenja uspio reći novinarima da je “samo pijun”. Navodnog napadača ubio je vlasnik noćnog kluba Jack Ruby (pravim imenom Jacob Rubinstein) dok su ga prevozili iz policijske uprave u Dallasu u okružni zatvor.

U razgovoru s Catsimatidisom, Kennedy je dodao da postoje “vrlo uvjerljivi, ali indirektni” dokazi da je CIA bila umiješana u atentat na njegova oca, državnog odvjetnika i predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja 1968. godine. Opisao je službenu priču o ubojstvu, koja se pripisala palestinskom timaritelju konja Sirhanu Sirhanu, kao fizički nemoguću, tvrdeći da je Thane Eugene Cesar, zaštitar u hotelu koji je istodobno bio zaposlen u vojnoj tvrtki Lockheed, zapravo ispalio hice koji su ubili Kennedy.

Četiri godine nakon ubojstva JFK-a, gotovo polovica američke javnosti nije vjerovala da je Oswald djelovao sam. CIA je bila dovoljno zabrinuta zbog te činjenice da je 1967. izdala direktivu o tome kako diskreditirati takozvane “teoretičare zavjere” koji su dovodili u pitanje zaključke Warrenove komisije. Suvremena upotreba izraza “teoretičar zavjere” kao pejorativa često se može pratiti do ovog dopisa iz 1967. godine.