Robot koji će zamijeniti herbicide

Bosch1

Njemačka tvrtka Bosch proizvela je stroj sposoban da identificira korov i uništi ga gaženjem. BoniRob, kako su ga nazvali, je veličine manjeg automobila i koristi lasersko-radarski sustav navođenja. Dok prolazi kroz polje u potrazi za korovom, koristi cilindre promjera oko 1 cm kojima neželjene biljke utiskuje u tlo.

Bez imalo sumnje, ovaj stroj može oblikovati budućnost agrikulture jer umanjuje potrebu modernih poljoprivrednika da se oslanjaju na herbicide kako bi kontrolirali i suzbijali korov. Njegova brzina uništavanja korova je dvije biljke u sekundi.

Prilikom testa u polju sa mrkvama, uništio je 90% postojećeg korova. Stroj je programiran tako što mu se doslovno prikažu slike listova biljaka koje se uzgajaju na tom polju, kao i slike listova korova. Stroj koristi određenu vrstu umjetne inteligencije, u stanju je naučiti razliku između „dobrih“ biljaka i korova prema onome što mu se pokaže. To znanje tada koristi za svoj zadatak i uništava korov kojeg se od njega traži da ga uništi.

Čim više ga se programira, tim njegov sustav učenja postaje bolji. Prilikom svakog novog zadatka uočeno je poboljšanje, očito je da prepoznaje razlike i među samim korovima.

Trenutno je stroj na testiranju na pravoj farmi, a proizvođači kažu da može raditi samostalno oko 24 sata, dok ne ostane bez goriva.

U budućnosti, tvrtka planira iznajmljivati ili prodavati strojeve farmerima koji žele smanjiti troškove manualnog rada. Naravno, budući razvoj sličnih robota i strojeva za primjene u poljoprivredi je neizbježan. Međutim, samo po sebi se postavlja pitanje koji poljoprivrednik će si moći priuštiti ovu high-tech mašinu samo da bi mu gazila travu?

Izvor: True Activist, Tribun