Robot u operacijskoj sali

Međunarodni tim na politehničkom fakultetu u Milanu uspio je trenirati robota u imitiranju prirodnih ljudskih pokreta u zahtjevnim okolnostima kao što su medicinske operacije.

Tijekom vremena, to bi trebalo voditi poboljšanju sigurnosti pri operacijama, jer za razliku od ljudi, roboti ne osjećaju umor i mogu izvršiti neograničenu seriju preciznih pokreta. Cilj nije zamjeniti ljudske stručnjake u operacijskoj sali, već nadograditi te ljudske sposobnosti i znanje sa tehničkim mogućnostima stroja.

Tim stručnjaka je fotografirao čovjeka obavljajući brojne pokrete, poput baratanja instrumentima prilikom asistiranja kirurgu tijekom operacije. Ti pokreti zabilježeni kamerom  ubačeni su u neurološku mrežu robotske ruke, ključnu za kontrolu pokreta. Zatim je operater navodio robotsku ruku imitirajući snimljene pokrete čovjeka.

Rezultati su obećavajući, pregledom pokreta utvrđeno je da u oko 70 posto slučajeva, robotska ruka je uspjela u potpunosti imitirati prirodan pokret ljudske ruke, što bi efektivno značilo da je neuronska mreža ruke naučila oponašati ljudsko ponašanje.

Ukoliko se pokaže da robotska ruka doista može imitirati ljudsko ponašanje, bilo bi najprije potrebno izgraditi preduvjete za korištenje takve ruke u suradnji sa ljudskim osobljem, gdje bi čovjek i robot mogli efikasno surađivati u iznimno stresnim situacijama kao što je rad u operacijskoj sali.

Izvor: Science Daily