Robotska pravda: Umjetna inteligencija predviđa sudske presude sa 79 posto točnosti

Sudnice bi uskoro mogle postati robotizirane, nakon što su znanstvenici uspjeli stvoriti računalo umjetne inteligencije koje je sposobno predvidjeti presude sa 79 posto točnosti.

Umjetna inteligancija koju su stvorili znanstvenici na sveučilištima u Londonu i Sheffieldu, koristi algoritam koji analizira tekstove iz 584 slučaja sa Europskog suda za ljudska prava.

Nakon skeniranja transkripata, računalo je bilo u stanju naučiti koje specifične fraze, činjenice i okolnosti su se najčešće koristile i odvijale prilikom kršenja odredbi o ljudskim pravima.

Koristeći sakupljene informacije, računalo je samo donijelo presude za svaki priloženi slučaj, koje su u 79 posto slučajeva bile u skladu sa presudama sudaca.

Iako tvorci ovog računala ne očekuju da bi ono moglo u skorije vrijeme zamijeniti prave suce od krvi i mesa, nadaju se da će ono biti od određene pomoći sucima.

Ne mislimo da bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti suce ili odvjetnike, ali smatramo da bi im mogla biti od koristi u ubrzanom identificiranju karakterističnih uzoraka koji vode određenim presudama“, izjavio je voditelj istraživanja, dr. Nikolaos Aletras.

Također bi to mogao biti koristan alat za uočavanje koji slučajevi su najvjerojatnije primjeri kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima.

Tim je zaključio da odluke sudaca na Europskom sudu za ljudska prava ne ovise samo o pravnim argumentima, što ukazuje da su ljudski suci više realisti nego formalisti. To ujedno sugerira da je računalo bilo u stanju analizirati ne samo pravni aspekt, već i moralni aspekt presude.

Prijašnja istraživanja predviđala su sudske odluke temeljem prirode zločina ili stavova određenog suca, no ovo je prvi put da se presude predviđaju koristeći analizu transkripata suda“, izjavio je dr. Dimitrios Tsarapatsanis, suradnik na projektu.