Robotski pas puca iz automatske puške – VIDEO

Poput svojih rođaka od mesa, psima robotima ne nedostaje pažnje na internetu. Mnogi su vidjeli snimke Spota, četveronošca visoke tehnologije kojeg je razvila američka tvrtka Boston Dynamics, kako se razmeće svojim plesnim pokretima.

Međutim, najnoviji dodatak videima o psima robotima izgleda kao nešto iz znanstveno-fantastičnog filma. Korisnik Twittera Sean Chiplock podijelio je video kako netko u Rusiji puca iz četveronožnog robota.

Iako autor objave govori o robotima koje proizvodi Boston Dynamics, onaj koji se vidi u videu nije napravljen od strane američke tvrtke. Kako ističe Sean Gallagher, viši istraživač prijetnji u Sophosu, pas robot je kineskog porijekla.

Dizajn robota uvelike liči na Go1 robotskog psa koji proizvodi Unitree Robotics. Na primjer, stražnja strana uređaja u videu pokazuje jasan uzorak na plastičnoj ovojnici između njegovih stražnjih nogu. Sličan dizajn vidljiv je na uređajima u promotivnom materijalu Unitree.

Tvrtka sa sjedištem u Hangzhouu prodaje Go1 model robota za 2.700 dolara na svojoj web stranici, što je samo djelić od 75 tisuća dolara koliko bi američki Spot koštao svog vlasnika.

Robot u videu ima mrlje na svojim površinama s oznakama koje se povezuju s ruskom vojskom: ruska zastava s jedne strane i nekakav simbol koji izgleda kao vuk, što koriste ruske specijalne snage.

Originalni video na Youtube je postavio Moskovski stanovnik Alexander Atamanov.