Roditelji i rodbina terorista Islamske Države u ponedjeljak su prosvjedovali ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova, pozivajući vladu na repatrijaciju žena i djece terorista u Siriji, prenosi The Local.

Neki od njih su donijeli plakate s patetičnim natpisima poput „Djeca nisu odgovorna“ te „Nevina njemačka djeca će umrijeti, a država samo gleda.

Heiko Maas [ministar vanjskih poslova] imat će krv na svojim rukama. Krv njemačke djece!“ uzvikivali su prosvjednici.

Želim da moji unuci napuste Siriju i dođu u Hamburg, da normalno žive, da idu u vrtić, da budu zaštićeni, da ih mogu zagrliti, dati im hranu, da budu na toplom i da ih volim,“ rekla je Intessar Aataba (51), baka trogodišnjeg i jednogodišnjeg djeteta rođenog u Siriji.

Još jedan prosvjednik koji se predstavio kao Shawani (55) tražio je da se njegovim troje unučadi, starih dvije, tri i četiri godine, omogući povratak.

Zašto kriviti unuke? Za što su krivi? Ne razumijem,“ rekao je.

Prema Ministarstvu unutarnjih poslova, najmanje 59 djece džihadista iz Njemačke nalazilo se u Siriji krajem ožujka.

Kolapsom posljednjeg bastiona Islamske Države u Siriji prošlog mjeseca, sudbina stranih boraca i njihovih obitelji postala je bizaran izmišljeni problem europskih vlasti.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je svjesno slučajeva njemačkih državljana koji se nalaze u pritvoru na sjeveru Sirije, ali je dodalo kako nema izravan konzularni pristup njima dok je veleposlanstvo u Damasku zatvoreno.

Unatoč tome, njemačka vlada traži načine za povratak „njemačkih državljana“ koji su očito odabrali biti dijelom terorističke organizacije koja je neslavno prošla, pa je sada sasvim u redu da se pod krinkom „ljudskih prava“ vraćaju u – Europu.

Sasvim je sigurno da djeca nisu odgovorna za zločine njihovih roditelja. No, tu postoji ozbiljan paradoks, budući da je Sirija očito oslobođena, ali se na državnom nivou nigdje ne spominje povratak silnih Sirijaca u oslobođenu zemlju.