Tvrtka usko povezana s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos krenula je u razvoj snažnog laserskog topa koji će biti u stanju razarati mete u orbiti.

Znanstvenici iz Znanstvene i industrijske korporacije ‘Sistemi preciznih instrumenata’ (NPK SPP), koja je praktički dio Roskosmosa, rade na razvoju nove tehnologije koja će omogućiti razaranje potencijalno opasnog svemirskog otpada, koristeći laserske zrake.

Prijedlog obuhvaća stvaranje „optičkog detekcijskog sustava koji uključuje statični laser i sustav za optički prijem i odašiljanje“.

[do_widget id=text-53]

Znanstvenici namjeravaju iskoristiti teleskop koji se proizvodi u Optičko-laserskom centru u Altayu, te ga pretvoriti u laserski top. Top bi trebao moći postupno razarati svemirski otpad putem laserske ablacije.

Još ranije su iz Roskosmosa objavili da u Zemljinoj orbiti ima barem 13.000 komada svemirskog otpada, mahom ostataka starih dijelova raketa i nefunkcionalnih satelita, te da ukoliko se taj problem ne riješi, kroz narednih sto do dvjesto godina količina tih lebdećih predmeta mogla bi zakrčiti orbitu do te mjere da lansiranje u svemir postane gotovo pa nemoguće.

IZVORSputnik