Rotherham 2 – Policija u Telfordu pod optužbom da prikriva seksualne zločine protiv djece

Policija u Telfordu, Velika Britanija, suočena je sa optužbama da ignorira zlostavljanje djece nakon što je izašlo na vidjelo da su se prijave o zlostavljanjima gomilale u posljednje tri godine bez ikakve reakcije nadležnih organa.

Policijske službenike se optužuje da nisu napravili ništa konkretno po pitanju organiziranih bandi koje u tom gradu seksualno iskorištavaju djecu. Telford je proglašen „pedofilskim glavnim gradom Britanije“.

Najviše prijava policiji dolazilo je od strane crkvenih volontera koji pokušavaju zaštititi djecu od lokalnih bandi. Izvješća ukazuju da pripadnici bandi automobilima obilaze mjesta na kojima djeca i maloljetnici često borave, te im tamo pristupaju.

U izvješću koje je predano policiji naveliko se spominje preprodaja droge maloljetnicima, kojom zlostavljači privlače djecu sa ciljem da ih učine ovisnicima kako bi mogli manipulirati njima.

Volonteri su počeli prikupljati informacije i podnositi prijave 2013. godine. Policijska istraga privela je pravdi sedam muškaraca pakistanskog porijekla, koji su osuđeni zbog silovanja, trgovine drogom i podvođenja prostituciji djevojaka od 13 godina pa nadalje.

Koordinator volontera, svećenik Keith Osmund-Smith, rekao je da sumnja kako policija ništa nije poduzela na temelju informacija koje su volonteri predali u posljednje tri godine.

Nikad nisam bio siguran da stvari koje prijavljujemo doista rezultiraju ozbiljnom istragom. Naše prijave su većim dijelom vezane uz trgovinu drogom. Dio seksualne eksploatacije djece je navikavanje djece na drogu, učiniti ih ovisnicima.

Prošli slučajevi seksualnog iskorištavanja djece u Telfordu mahom su vezani za pakistansku zajednicu u gradu, što se podudara sa situacijom u mnogim drugim britanskim gradovima.

Telford ima najvišu stopu seksualnog nasilja nad djecom u Velikoj Britaniji, 15,1 slučajeva na 10.000 stanovnika, dok je drugi na listi Rochdale sa 14,1 slučajeva zlostavljanja djece na 10.000 stanovnika. Treći na listi je Rotherham sa 13,5 slučajeva na 10.000 stanovnika, koji je postao poznat nakon skandala unatrag nekoliko godina kada se otkrilo da je oko 1.400 djece seksualno iskorištavano u posljednja dva desetljeća od strane lokalne pakistanske bande, te da je policija prikrivala te zločine.

Lica osuđenih zlostavljača na suđenju 2010. S lijeva nadesno, odozgo prema dolje: Umar Razaq, Razwan Razaq, Mohsin Khan, Zafran Ramzan and Adil Hussain(Izvor: BBC)

Interna kontrola istražuje gotovo 200 policijskih dužnosnika u tom gradu koji su navodno sudjelovali u prikrivanju tih organiziranih zločina i zaštiti zlostavljača. Pod istragom se nalaze i neki lokalni političari zbog sudjelovanja u kriminalnim radnjama i prikrivanju organiziranog kriminala.

S obzirom da je većina pripadnika bande pakistanskog porijekla, mnogi aktivisti i udruge za zaštitu prava djecu kažu kako su bili napadani i proglašavani ksenofobima zbog pokušaja medijskog eksponiranja slučaja.

Izvor: Breitbart