Rouhani: „Iran nije prijetnja nikome“

Foto: Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Iranski predsjednik Hassan Rouhani odgovorio je na optužbe izraelskog premijera izrečene na američko-izraelskoj konferenciji, te poručio da izraelski režim nema moralno pravo prozivati Iran kao prijetnju Bliskom istoku.

Rouhani je naglasio da Iran nikome ne predstavlja prijetnju, te da mu je glavni interes stabilnost i sigurnost regije.

Dan ranije izraelski premijer Benjamin Netanyahu „upozorio“ je Amerikance na iranski nuklearni sporazum i iranski rastući utjecaj na Bliskom istoku.

Netanyahu je teatralno i pomalo poetski ustvrdio da Iran prijeti Izraelu „gradnjom agresivnog carstva“, te da treba biti zaustavljen, inače će se „tama spustiti na Bliski istok“.

Rouhani je odbacio te optužbe, te istaknuo da „Iran nikad nije okupirao niti jednu zemlju“ i „nikad nije bombardirao svoje susjede ili vršio pritisak na zemlje u regiji“.

Oni koje su u posljednjih 70 godina izazivali tenzije, pokretali ratove, uništavali i protjerivali, te vršili genocid i masakr (Sabra i Šatila), nisu u poziciji prikazivati Iran kao prijetnju“, refererirajući se na masakr civila u palestinskom izbjegličkom kampu u Libanonu, koji se 1982. godine dogodio pod nadzorom izraelske vojske.

Iran nije prijetnja nikome. Iran je stup stabilnosti i sigurnosti čitave regije. No, naravno da ćemo braniti svoja prava.

Rouhani je pritom pokušao uvjeriti javnost da njegova zemlja teži napretku i prosperitetu za sve zemlje u regiji, te da razvoj iranskog raketnog programa ima za cilj osiguranje mira i sigurnosti.

Naše oružje ima za cilj promoviranje mira, jačanje stabilnosti i sigurnosti, te sprječavanje drugih od pomisli da napadnu našu zemlju. Stoga, nitko ne treba strahovati od iranskog oružja i jačanja naše obrambene moći.