Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je da pregovori s Washingtonom mogu započeti tek kad se SAD vrate nuklearnom sporazumu iz kojeg su samoinicijativno izašle i ukinu sankcije Iranu.

Iran nikad neće pregovarati pod pritiskom, nećemo pokleknuti pod američkim pritiskom i nećemo pregovarati iz podređenog položaja. Američka politika maksimalnog pritiska prema Iranu osuđena je na propast.

Rouhani je dodao da iranska ekonomija i dalje raste unatoč američkim sankcijama, te da je „osiguranje mira i stabilnosti u osjetljivoj regiji Bliskog istoka i u Perzijskom zaljevu nemoguće bez iranske pomoći“.

Rouhani je prošli mjesec izjavio da Teheran nikad neće ići prema razvijanju nuklearnog oružja, bez obzira na nuklearni sporazum.

Nikad nismo razvijali nuklearno oružje, bez obzira na sporazum. Europske sile biti će odgovorne za posljedice kršenja sporazuma.

Rouhani je također nedavno odbacio ideju prihvaćanja novog sporazuma u režiji američkog predsjednika Trumpa s bitno izmijenjenim pravilima sporazuma, te je pritom još jednom Trumpa optužio za kršenje međunarodnog sporazuma s Iranom.