Rumunjska televizija razmatra tužbu prema Europskoj radiotelevizijskoj uniji (EBU) nakon situacije u finalu Eurosonga.

Predsjednik i generalni direktor TVR-a Dan Turturică izjavio je pred zamjenicima iz Povjerenstva za kulturu da je EBU promijenio pravila natjecanja tijekom završnice uz obrazloženje da je bilo problema s modelom glasovanja. U tom kontekstu je precizirao da TVR radi internu analizu i da će donijeti odluku o razjašnjavanju situacije.

Dan Turturică: „Ne, ne odustajem od ideje da ih tužimo, još uvijek vrlo ozbiljno radimo na ovoj analizi uredbe kako bismo vidjeli gdje su stvarno pogriješili, gdje ih je uredba trebala natjerati da državama članicama signaliziraju nepravilnost, ali u isto vrijeme moramo to učiniti vrlo oprezno i ​​posebno vrlo pametno, pogotovo jer su se emocije tih trenutaka raspršile, kako bismo stvarno mogli dobiti popravak, ali bez kvarenja našeg odnosa s EBU-om.

EBU navodi da su žiriji iz Rumunjske, uz onaj iz Azerbajdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske i San Marina, diskvalificirani.

Europska radiotelevizijska unija također je objavila da na najozbiljniji način ispituje sve sumnjive pokušaje manipuliranja glasovanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove u skladu sa Službenim uputama za glasovanje, bez obzira mogu li takvi glasovi utjecati na ili ne krajnji rezultat.

Nakon ove objave, predstavnici TVR Rumunjska zatražili su od organizatora Eurovizije objašnjenja u vezi zamjene glasova, koji su izračunati na netransparentan način.

TVR Romania je u priopćenju za javnost predstavila sastav rumunjskog žirija za Euroviziju i ocjene dodijeljene za svaku zemlju. U žiriju su bile umjetnice kao što su Sanda Ladoși i Luminița Anghel, a najviše bodova žiri je dodijelio Moldaviji.

Međutim, bodove dodijeljene Moldaviji organizatori su poništili i dodijelili Ukrajini. Ovo su rekli rumunjski predstavnici. Sada namjeravaju tužiti Europsku radiotelevizijsku uniju i ne isključuju ni mogućnost da bi u budućnosti mogli odustati od sudjelovanja u natjecanju.

Skandal je izbio i u Moldaviji. Oni koji su gledali natjecanje primijetili su da žiri iz Republike Moldavije nije dodijelio niti jedan bod natjecatelju iz Rumunjske Andrei Ionuț Ursu. A moldavski gledatelji dali su mu 10 bodova. Bodovi su pak dodijeljeni Ukrajini. Glasovanje moldavskog žirija izazvalo je negativnu reakciju javnosti. Zbog toga je Teleradio-Moldova morao pokrenuti internu istragu kako bi saznao kako je žiri raspodijelio bodove.