Rusi blokiraju signal američkih dronova u Siriji

Nakon što je američki razarač USS Donald Cook zaplovio sirijskim teritorijalnim vodama, ruske i sirijske operacije elektroničkog ometanja intenzivirale su se ususret mogućem nadolazećem napadu američke vojske na Siriju. Prema američkim vojnim izvorima, najviše su na udaru američki izviđački dronovi.

Elektroničke smetnje zabilježene su još unazad nekoliko tjedana, a posljednjih dana, nakon izvještaja o navodnom sirijskom napadu kemijskim oružjem, te najava zapadnih sila o odmazdi, pojačali su se letovi ruskih zrakoplova uz sirijsku obalu i u okolici zračne baze Khmeimim, kao i sirijskih zrakoplova u Homsu. CNN navodi da su ruski zrakoplovi u nekoliko navrata prelijetali američki ratni brod USS Donald Cook.

Prema riječima dr. Todda Humphreysa, direktora Radionavigacijskog laboratorija sa Sveučilišta u Teksasu, blokiranje, odnosno ometanje elektroničkih signala nije komplicirana operacija.

GPS prijemnici u većini dronova mogu lako biti ometani. U najmanju ruku to može izazvati ozbiljnu konfuziju operatera ako dron prijavljuje netočnu poziciju i izgubi se, a može doći i do kvara i rušenja.