Rusi blokiraju signal američkih dronova u Siriji

Nakon što je američki razarač USS Donald Cook zaplovio sirijskim teritorijalnim vodama, ruske i sirijske operacije elektroničkog ometanja intenzivirale su se ususret mogućem nadolazećem napadu američke vojske na Siriju. Prema američkim vojnim izvorima, najviše su na udaru američki izviđački dronovi.

[do_widget id=text-53]

Elektroničke smetnje zabilježene su još unazad nekoliko tjedana, a posljednjih dana, nakon izvještaja o navodnom sirijskom napadu kemijskim oružjem, te najava zapadnih sila o odmazdi, pojačali su se letovi ruskih zrakoplova uz sirijsku obalu i u okolici zračne baze Khmeimim, kao i sirijskih zrakoplova u Homsu. CNN navodi da su ruski zrakoplovi u nekoliko navrata prelijetali američki ratni brod USS Donald Cook.

Prema riječima dr. Todda Humphreysa, direktora Radionavigacijskog laboratorija sa Sveučilišta u Teksasu, blokiranje, odnosno ometanje elektroničkih signala nije komplicirana operacija.

GPS prijemnici u većini dronova mogu lako biti ometani. U najmanju ruku to može izazvati ozbiljnu konfuziju operatera ako dron prijavljuje netočnu poziciju i izgubi se, a može doći i do kvara i rušenja.

IZVORZero Hedge