Ariel Bulshtein, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, optuženog za više slučajeva korupcije, objavio je kako je Izrael odbio prodati oružje Gruziji, na zahtjev Rusije. Mjesec dana ranije, on je također izjavio da je Izrael odbio prodati oružje Ukrajini, također na zahtjev Rusije, u zamjenu za prodaju ruskog oružja Iranu.

Times of Israel izvijestio je u studenom da je Bulshtein u razgovoru za ukrajinski časopis Apostrophe izjavio: „Rusija se barem dva puta složila sa zahtjevom Izraela da ne prodaje napredno oružje Iranu. Rusija je također tražila od Izraela da shvati osjetljivost i odgovori na njegove zahtjeve o prodaji oružja.

Bulshtein je spomenuo: „Izrael nije prodao nekoliko vrsta oružja Gruziji. Postoje slični ruski zahtjevi prema Izraelu u vezi drugih zemalja, posebno na mjestima koja su poprišta sukoba s Rusijom.

Nema govora o otkazivanju isporuke oružja uključenih u potpisane sporazume. Svima je jasno da svo masovno oružje koje Izrael posjeduje nije na prodaju, a čak i kad ga prodajemo, ne prodajemo u sve zemlje. Kad Izrael odluči što će prodati u inozemstvu, također uzima u obzir geopolitičku situaciju“, dodao je Bulshtein.

Bulshtein je izbjegao odgovoriti na pitanje o pitanju prodaje oružja Ukrajini i odbio je ponoviti svoj odgovor iz svojih prethodnih izjava. Ustvrdio je: „U ovom konkretnom slučaju, nisam dio pregovora. Stoga ne znam sve detalje o ruskim zahtjevima za Ukrajinom i postoji li uopće takav zahtjev.“

Njegova prethodna izjava o odbijanju Izraela da proda oružje Ukrajini na zahtjev Rusije, dovela je do nekoliko poziva da ga Netanyahu otpusti.

Netanyahu je ranije spomenuo Bulshteina kao kandidata za mjesto izraelskog veleposlanika u Moskvi, na upražnjeno mjesto otkad je bivši veleposlanik Gary Koren završio obnašanje dužnosti u rujnu. Budući da Netanyahu nije mogao imenovati veleposlanika u kontekstu političkih imenovanja, izraelski ministar vanjskih poslova Jacob Livna poslan je kao vršitelj dužnosti izraelskog veleposlanstva u Moskvi.

Bulshtein je ukrajinskom časopisu rekao da nijedna veća stranka u Izraelu ne sanja o pobjedi bez podrške glasova ruskih imigranata, te da je u osam od devet nedavnih izbornih bitaka u Izraelu rusko stanovništvo odredilo izborne rezultate.

Prema Bulshteinu: „Na posljednjim izborima Likud je od ruskih glasova osvojio pet mjesta u Knessetu i to je puno. Mislim da je Yisrael Beitein, na čelu s Avigdorom Liebermanom, osvojio između pet i šest mandata, a dva mandata otišla su u Plavo-bijelu stranku, s dva mjesta drugim strankama.

Na početku je postojala velika razlika između Likuda i Yisraela Beiteinua, a Likudova moć je pojačana među ruskim krugovima. Rezultati su vrlo dobri u tim krugovima“, dodao je Bulshtein, negirajući izjave da nije uspio u svojoj misiji, kako nije privukao dovoljno glasova za Likud.