Rusi i Ukrajinci navode dijametralno suprotne podatke o broju poginulih

Foto: RIA / Mikhail Voskresenskiy

Da političari lažu znamo oduvijek, da sukobljene strane u ratu lažu o vlastitim gubicima stara je praksa, čak štoviše i sasvim jasna s obzirom na demoralizirajuću narav smrti vlastitih vojnika. No da obje strane lažu baš podjednako, i čak koriste iste brojke, to je već nešto posebno.

Rusko ministarstvo obrane dalo je u petak rijetke podatke o žrtvama koje su oružane snage ove zemlje pretrpjele tijekom vojne ofenzive koja je u tijeku u Ukrajini.

Nažalost, tijekom specijalne vojne operacije došlo je do gubitaka među našim suborcima. Do danas je 1.351 vojnik poginuo, a 3.825 je ozlijeđeno”, rekao je zamjenik načelnika ruskog Glavnog stožera, general pukovnik Sergej Rudskoj na brifingu za medije.

Dužnosnik nije dao nikakve podatke o vojnicima koji su potencijalno nestali u akciji ili su bili zarobljeni tijekom sukoba. Nadalje, prema njegovim riječima, ukrajinska strana pretrpjela je teške žrtve (oko 30.000) tijekom prošlog mjeseca. Prema procjenama ruske vojske, ubijeno je oko 14.000 ukrajinskih vojnika, a još 16.000 je ozlijeđeno.

Službene brojke o žrtvama koje je dala ruska vojska drastično se pak razlikuju od brojki koje nudi ukrajinska strana. Prema posljednjim tvrdnjama Kijeva, u sukobu je ubijeno oko 16.000 ruskih vojnika, dok je predsjednik Zelenski nedavno objavio da je poginulo 1.300 ukrajinskih vojnika.