Rusi koriste raspršivanje srebrnog joda u oblacima kako bi izazvali kišu i zaustavili šumske požare

Djelatnici hitnih službi koji su sudjeluju u gašenju ogromnih šumskih požara u udaljenoj regiji Rusije otkrili su da koriste tehnologiju klimatskog inženjeringa za stvaranje kišnih oblaka koji bi trebali pomoći u gašenju požara koji se prostire na tisućama hektara.

Regionalno sjedište hitnih službi u Yakutiji, dalekoistočnoj regiji veće veličine od zemalja poput Argentine ili Meksika, u srijedu je reklo da čine sve što je moguće kako bi se suzbili požari iz zraka. „Gotovo mjesec dana 800 spasitelja opremljenih padobranima … pružaju pomoć u gašenju požara“, rekli su dužnosnici.

Prema vlastima, ove su operacije uključivale i upotrebu transportnog aviona Antonov An-26, opremljenog ventilatorom za rasipanje uložaka srebrnog jodida u oblake. Podrazumijeva se da „zasijavanje“ zraka kemikalijom uzrokuje padanje kiše, a spasitelji se nadaju da će oborine olakšati borbu protiv požara na tlu.

Neke su studije, međutim, podigle zabrinutost da taj spoj može onesposobiti ili ozlijediti ljude i životinje, iako su ti rezultati osporavani. Praksa se koristi u SAD-u za pružanje pomoći regijama pogođenim sušom, kao i u vatrogasnim operacijama.

Stotine tisuća hektara šume trenutno bukti, a požari prijete gradovima i selima u regiji.

Uzrok je, prema riječima čelnika regije Aisen Nikolaev – „globalno zagrijavanje“ – fraza koja se danas koristi za sve klimatske događaje neugodnog karaktera.

Područje je, rekao je novinarima, svake godine postajalo vruće. Prošle je godine zabačeni sibirski grad Verhoyansk zabilježio rekordnu temperaturu, a živa se popela na 38 Celzijevih stupnjeva (100,4 Fahrenheita). Meteorološki stručnjaci za taj događaj okrivili su „nakazne vremenske uvjete.“