Rusi na front šalju pjevače i cirkuske atrakcije kako bi podigli moral – tvrde Britanci

Foto: RIA / Mikhail Voskresenskiy

“Dana 14. prosinca 2022. rusko Ministarstvo obrane objavilo je uspostavu dviju ‘kreativnih brigada na prvoj liniji’ sa zadaćom podizanja morala trupa raspoređenih u ‘specijalnoj vojnoj operaciji’,” objasnilo je britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom obavještajnom ažuriranju o rat u Ukrajini u nedjelju.

“Ruski mediji javljaju da će među njima biti operni pjevači, glumci i cirkuski izvođači”, dodali su, primjećujući da je uspostava “kreativnih brigada” uslijedila nakon “kampanje ruskog Ministarstva obrane za poticanje javnosti na doniranje glazbene opreme raspoređenim vojnicima.”

Britanci su priznali da “vojna glazba i organizirana zabava za raspoređene trupe imaju dugu povijest u mnogim vojskama” – štoviše, britanske su oružane snage poznate po vlastitim glazbenim jedinicama.

“Krhki moral gotovo sigurno i dalje predstavlja značajnu ranjivost u većem dijelu ruskih snaga”, smatra Ministarstvo obrane, sugerirajući da pjevači, cirkuske točke i glazbeni instrumenti neće biti dorasli zadatku njegove obnove.

“Zabrinutost ruskih vojnika primarno je usredotočena na visoke gubitke, loše vodstvo, probleme s plaćama, nedostatak opreme i streljiva te nedostatak jasnoće oko ciljeva rata”, ustvrdili su Britanci.