Među brojnim teorijama zavjere, našla se i ona koja negira slijetanje Amerikanaca na Mjesec 1969. Ruski svemirski stručnjaci iz tog razloga namjeravaju dati odgovor na to pitanje tijekom nove misije.

Postavili smo si taj zadatak – otići tamo i provjeriti jesu li bili tamo ili ne,“ našalio se šef ruskog Roscosmosa Dmitry Rogozin dok će ruski kozmonauti sa svojim kolegama krenuti na novu svemirsku misiju istraživanja Mjesecal, prenosi RT.

Rusi planiraju svoje prvo slijetanje na Mjesec negdje početkom 2030-ih, što bi bilo dijelom 14-dnevne misije. U tu svrhu trebala bi se koristiti i svemirska postaja koja je izgrađena u mjesečevoj orbiti.

Rogozin je početkom studenog izjavio kako Rusija namjerava početi s izgradnjom trajne baze na Mjesecu nakon 2025. Baza bi bila naseljena robotima s umjetnom inteligencijom, dok bi ih kozmonauti povremeno posjećivali.

Mnogi skeptici tvrde da niti jedan let u svemir nikad nije izveden, a još manje slijetanje na Mjesec. Za isto se tvrdi da je izrežirano i odglumljeno u studiju kao odgovor na rusku hladnoratovsku propagandu navodnog let Yuryja Gagarina u svemir.

Iako ova teorija može biti istinita, ali i izmišljena, za razliku od nekih nije zabranjena zakonom.