Video snimka iz 2012. godine prikazuje bliskom suradnika Alexeya Navalnog kako razgovara s navodnim britanskim špijunom, koji je tada radio u britanskom veleposlanstvu u Moskvi, te od njega traži novac i obavjesne podatke.

Snimka koju je u ponedjeljak objavio RT, snimljena je tijekom 2012. godine od strane ruske obavještajne službe FSB koja je tada nadzirala Jamesa Williama Thomasa Forda, zaposlenika britanskog veleposlanstva u Moskvi, za kojeg se sumnjalo da je agent britanske obavještajne službe MI6.

Ford se tada sastao s Vladimirom Ashurkovim, bliskim suradnikom Alexeya Navalnog i tadašnjim izvršnim direktorom njegove antikorupcijske organizacije FBK. Ashurkov se s Fordom sastao kako bi raspravio mogućnost financiranja FBK.

Kad bi imali više novca, proširili bismo se i pojačali naše djelovanje. Kad bi recimo dobili 10, 20 milijuna dolara godišnje, a to nije velik novac nekome tko ima milijarde.

Arshurkov potom objašnjava modus operandi njegove organizacije, a djelovanje uključuje „masovne prosvjede, sivilne inicijative, propagandu, uspostavu kontakata s elitom i objašnjavanje običnim ljudima da ne želimo sve uništiti i oduzeti im imovinu“.

Britanski diplomat nije pritom obećao novac Arshukovom, objašnjavajući da ga u tome sprječavaju ruski zakon koji je stupio na snagu krajem 2012. godine. Umjesto toga, savjetovao je Arshukova da se obrati organizaciji Transparency International za dobivanje sredstava, na što je Arshukov odgovorio kako sumnja da bi suradnja s tom organizacijom bila efikasna.

Ashurkov se trenutno nalazi u Velikoj Britaniji, nakon što je iz Rusije pobjegao 2014. godine, gdje ga se tereti za počinjenje financijske prijevare u financiranju kampanje Navalnog za gradonačelnika Moskve 2013. godine.