Rusi planiraju izgraditi bazu na Mjesecu do 2050. godine

Ruska svemirska korporacija Energia predstavila je plan za program istraživanja Mjeseca, koji uključuje izgradnju baze na Mjesecu u razdoblju između 2040. i 2050. godine. Baza je predviđena kao odskočna daska za buduće svemirske misije.

Lokacija baze biti će odabrana do 2030. godine, nakon čega će pripreme biti u punom pogonu, uključujući izgradnju modula stanice i zaštitu od radijacije.

Prema prezentaciji, Energia planira završiti izgradnju baze u razdoblju između 2040. i 2050. godine. Čim baza bude gotova, krenuti će se u istraživanje Mjeseca.

Nakon 2050. godine, baza će se moći koristiti za daljnje istraživanje svemira, te kao baza za pokretanje misija na druge planete.

Prema riječima prvog čovjeka Energie, Vladimira Solntseva, letovi na Mjesec započet će kroz desetak godina, a prva misija s posadom pokrenut će se 2031. godine.

Izgradnja svemirskog broda Federatsiya je ključan dio ruskog programa istraživanja Mjeseca. Energia je započela s tim projektom prije nekoliko godina, u nastojanju da zamjeni trenutno korištene modele Soyuz i Progress.

Energia također planira otvaranje istraživačkog centra za razvijanje istraživačkih programa budućih misija. Centar će ujedno služiti i za razvoj zajedničkog rusko-američkog projekta svemirske postaje Deep Space Gateway u Mjesečevoj orbiti, čiji će prvi moduli biti spremni između 2024. i 2026. godine.