Rusi planiraju otvaranje hotela na međunarodnoj svemirskoj stanici

Foto: NASA / Tracy Caldwell Dyson

Krajem 2017. godine ruska svemirska agencija predložila je izgradnju novih modula za međunarodnu svemirsku stanicu, koji bi služili za prijem svemirskih turista. Plan je trenutno na razmatranju glede njegove isplativosti. Ako plan bude prihvaćen, projekt bi se mogao ostvariti do 2022. godine.

Planirani 20-tonski hotel imao bi četiri apartmana za spavanje, svaki veličine oko dva kubna metra s prozorskim oknom promjera 23 centimetra. Tu bi se također nalazila i dva higijenska bloka, te medicinske prostorije, kao i dnevni boravak s većim prozorom dužine 43 centimetra.

[do_widget id=text-53]

Karta za posjet ovom svemirskom hotelu koštala bi oko 40 milijuna dolara za razdoblje od jednog do dva tjedna. Za dodatnih 20 milijuna turist bi imao priliku otići u svemirsku šetnju u pratnji profesionalnog astronauta. Ostanak na svemirskoj stanici mogao bi se produžiti do maksimalno mjesec dana.

Proizvodnja predloženog turističkog modula koštala bi između 279 i 446 milijuna dolara. Proizvodnja modula trajat će barem pet godina, a predviđen vijek trajanja međunarodne svemirske stanice je 2028. godina, što bi značilo da bi se ovaj model mogao primjenjivati pet do šest godina prije gašenja stanice.

Mnogi tvrde da je to neisplativo u tako kratkom roku, a na upite znači li to da će se produljiti vijek trajanja stanice, izvori iz ruske svemirske agencije šturo su odgovorili da će detalji biti „uskoro poznati“.

IZVORRussia Beyond