Rusi pozivaju Trumpa na sirijske mirovne pregovore

050816putin

Rusija je pozvala novog američkog predsjednika Donalda Trumpa na mirovne pregovore o stanju u Siriji, koji će se održati krajem mjeseca u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Prema navodima, poziv je došao preko ruskog veleposlanika u SAD-u, Sergeja Kislyaka, a proslijeđen je Trumpu putem njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Michaela Flynna.

Pregovori će uključivati Tursku, Iran, te predstavnike sirijske vlasti i oporbe. Iako službene potvrde sa američke strane još nema, turski mediji objavili su da će SAD doista prisustvovati pregovorima.

Američko sudjelovanje, a posebno ako se postigne sporazum, biti će prva službena indikacija poboljšavanju odnosa između Rusije i SAD-a, te najava suradnje predsjednika dviju najmoćnijih država.

Rusija, Iran i Turska već su se sastali 20. prosinca u Moskvi kako bi raspravili mogućnosti zaustavljanja sukoba u Siriji, no istovremeno su odbili pozvati predstavnike Obamine administracije na razgovor.

Tijekom predsjedničke kampanje, Trump je u više navrata doveo u pitanje ideološku naklonjenost takozvanih „umjerenih“ pobunjenika, te pozivao na veću suradnju sa ruskom vladom u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Izvor: Washington Post, Tribun