Ruski uvoznici stranih alkoholnih pića upozorili su svoje kupce na moguću nestašicu stranog alkohola kao posljedice zatvaranja granica, te su ugostiteljima da se na vrijeme opskrbe potrebnim količinama.

Ugostiteljski sektor u Rusiji trpi gubitke zbog epidemije korona virusa, kao što je slučaj i u zapadnim zemljama, iako Rusija još nije zabranila rad restorana i kafića.

Trenutno u Rusiji ima 147 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, na što je vlada reagirala mjerama poput karantene za oboljele i zaražene, ograničenja putničkog prijevoza i putovanja, te fiskalne mjere za smanjenje utjecaja epidemije na gospodarstvo.

Rusija je poznata po značajnoj konzumaciji alkoholnih pića po glavi stanovnika, što samo po sebi nosi velike zdravstvene i društvene probleme. Vlast je posljednjih godina uvela niz mjera za poboljšanje kontrole proizvodnje, distribucije i prodaje alkohola, zabranu prodaje alkohola na određenim lokacijama, zabranu reklamiranja i veću stopu poreza.

Čitav niz mjera uspio je smanjiti konzumaciju alkohola, tako je s 15,8 litara po glavi stanovnika 2010. godine konzumacija pala na 11,7 litara alkohola po glavi stanovnika 2016. godine, što je i dalje daleko više od svjetskog prosjeka od 6,4 litre.