Rusija brodovima izvozi naftu, u Grčkoj prekrcava na druge brodove i dovozi u Europu

Tijekom proteklih šest mjeseci deseci brodova izvršili su prijenos nafte s broda na brod uz obalu Grčke s tankerima koji su napustili Rusiju i kasnije stigli u europske luke, izvijestio je u srijedu poslovni dnevnik Nikkei. Njegova analiza pokazala je da je prošle godine postojao samo jedan takav brod.

“Prijenos nafte između brodova na moru kako bi se sakrilo njezino podrijetlo mogao bi se nastaviti čak i nakon što naftni embargo stupi na snagu”, pišu novine.

Nadalje je otkrio da je 24. kolovoza fotografiran prijenos nafte iz jednog tankera u drugi u Lakonskom zaljevu blizu južne Grčke. Jedan tanker navodno je bio Sea Falcon registriran u Grčkoj, koji je napustio luku Ust-Luga u sjeverozapadnoj Rusiji 4. kolovoza. Drugi je bio Jag Lok pod indijskom zastavom, koji je isplovio iz turske luke Aliaga, također 4. kolovoza.

Tijekom šest mjeseci do 22. kolovoza Nikkei je potvrdio 175 transfera s grčke obale koji uključuju tankere iz Rusije. Bilo je samo devet takvih transfera u istom razdoblju prošle godine, navodi se. Podaci Refinitiva pokazuju da je Rusija izvezla 23,86 milijuna barela nafte za prijenos s broda na brod kod Grčke. U istom razdoblju prošle godine isporučeno je 4,34 milijuna barela za slične prijenose.

Nikkei je pratio rute brodova, potvrđujući da je 89 tankera stiglo u luke, u usporedbi sa samo tri takva dolaska u 2021. Od toga, 41 je stigao u luke u Grčkoj, Belgiji i drugdje u Europi, napisao je, ističući da su dva tankera stigla pristajanja u luke u Britaniji.

Analiza je istaknula ključnu ulogu koju vode u blizini Grčke imaju kao čvorište za isporuke nafte između Rusije i Europe.