Izraelski zračni napadi na Siriju konstanta su već godinama. Uobičajeni izgovor Izraelaca je uklanjanje takozvane iranske prijetnje sa sirijskog teritorija. Izrael to čini već godinama, a jedina smetnja je rusko prisustvo u Siriji i sve učinkovitija sirijska protuzračna obrana koju opskrbljuje upravo ruska vojska.

Ovog ljeta Rusija je sugerirala da želi smanjenje izraelskih napada, ali u petak je izraelski ministar stanovanja izvijestio da su došli do razumijevanja prema kojem će Putin i dalje dopustiti Izraelu da napadne Siriju bez odgovora.

Detalji se ne nude, iako Rusija već dugo ima uvjete za izraelske napade i malo je vjerojatno da oni još uvijek nisu na mjestu.

Konkretno, Rusija je dugo upozoravala Izrael da svoje ratne zrakoplove drži podalje od ruskih baza, a to je vjerojatno još uvijek dio sporazuma. Rusija također jača sirijsku protuzračnu obranu, proces koji je u tijeku.

Izraelski dužnosnik koji je opisao razgovor u petak između premijera Naftalija Bennetta i predsjednika Vladimira Putina citiran je u The Times of Israel kako slijedi:

Bilo je vrlo širokih razgovora o situaciji u Siriji s ciljem očuvanja mehanizma koordinacije. Premijer je predstavio svoj pogled o načinima zaustavljanja iranskog nuklearnog programa i iranskog učvršćivanja u Siriji. Odlučeno je zadržati politiku prema Rusiji u pogledu zračnih napada na sirijskom teritoriju.