Počevši od prije tjedan dana u regionalnim medijima Bliskog istoka, uključujući i iranske i izraelske medije, počeli su se pojavljivati izvještaji da će Rusija uskoro isporučiti Iranu desetke borbenih zrakoplova Sukhoi Su-35. Izraelska izvješća čak citiraju dužnosnike zapadnih obavještajnih službi u iznošenju te tvrdnje.

Iranska državna agencija Tasnim je prije nekoliko dana napisala da će „Iran uskoro dobiti 24 dvomotorna borbena zrakoplova četvrte generacije, super-manevarska borbena zrakoplova koji se primarno koriste za misije stjecanja superiornosti u zraku“, što se čini kao neka vrsta potvrde.

Državna novina primijetila je da Iran godinama nije uspio nabaviti nove zrakoplove iz vanjskih zemalja, a zadnji put su zrakoplovi iz Rusije prebačeni 1990-ih.

Times of Israel također je nedavno izvijestio sljedeće, pozivajući se na državnu mrežu Channel 12:

U izvješću Channela 12 navodi se da bi ugovor mogao uključivati čak 24 mlažnjaka koji su izvorno bili namijenjeni Egiptu, u dogovoru koji su Sjedinjene Države osujetile. Zbog toga je Moskva tražila novog potencijalnog kupca, kojeg je navodno pronašla u Teheranu. Izvješće dolazi nakon što su iranski mediji u rujnu rekli da Teheran razmatra takvu kupnju. Obavještajni podaci pokazuju da su iranski piloti već koristili zrakoplove za obuku, navodi se u izvješću, bez navođenja detalja.

U svim tim izvješćima izvor je anoniman i stoga pomalo dvojben, s obzirom na to da čak i iranski državni mediji tvrde samo da „izvješća kažu...“. Međutim, činjenica da državni mediji objavljuju naslove o kupovini Suhoja Su-35 ipak je iznimno značajna.

To bi moglo značiti da su Teheran i Moskva barem u ranim fazama pregovora o takvom transferu. To bi značilo da njihove produbljene vojne veze koje su bile vidljive tijekom rata u Ukrajini, uglavnom temeljene na tome što je Iran kontroverzno opskrbljivao Rusiju svojim bespilotnim letjelicama, idu obostrano.

Autor: Ivica Mandekić