Rusija će u roku dva tjedna Siriji isporučiti S-300 protuzračni sustav

Foto: Uliana Solovyova / Sputnik

Unutar dva tjedna, Rusija će Siriji isporučiti S-300 protuzračni sustav, čija isporuka je prethodno obustavljena na zahtjev Izraela. Ovaj ruski potez direktan je odgovor na rušenje ruskog izviđačkog zrakoplova, kojeg je srušila sirijska protuzračna obrana, a čije je rušenje posljedica izraelskog zračnog napada.

Moskva je optužila Tel Aviv da je propustio obavijestiti ruske snage o namjeravanom napadu na ciljeve u Siriji, što je rezultiralo rušenjem ruskog zrakoplova koji se našao u zoni napada, te ga je pogodila sirijska raketa koja je ciljala izraelski zrakoplov.

Ruski predsjednik Putin naredio je ministarstvu obrane provođenje nekoliko mjera kao odgovor na spomenuti incident.

Vjerojatno najbitnija je upravo isporuka sustava S-300 Siriji, što će znatno poboljšati sirijske obrambene sposobnosti i spriječiti izraelsko neometano narušavanje sirijskog zračnog prostora. Sustav je još prije nekoliko godina Sirija kupila od Rusije, no isti do sada nije bio isporučen.

Na izraelski zahtjev iz 2013. godine suspendirali smo isporuku sustava S-300 Siriji, koji je bio spreman za isporuku zajedno s obučenim sirijskim posadama. Situacija se sada promijenila, i to ne našom krivicom“, stoji u izjavi ministarstva.

S-300 je relativno moderan sustav sposoban gađati mete udaljenosti do 250 kilometara. Trenutno sirijski protuzračni sustavi su stariji modeli koji nisu zaustavljali Izrael u napadima na sirijski teritorij.

Ruska vojska će također opskrbiti sirijsku protuzračnu obranu kvalitetnijim kontrolnim sustavom, kojeg trenutno koristi isključivo ruska vojska, što će omogućiti integraciju sirijskih i ruskih sustava.

Treća mjera koju je rusko ministarstvo obrane najavilo odnosi se na mrežu elektroničkih protumjera duž sirijske obale, koja će „ometati satelitsku navigaciju, radarski sustav i komunikaciju zrakoplova koji napadaju mete na sirijskom teritoriju“.

IZVORRT