Rusko ministarstvo pravosuđa revidirati će nacionalno zakonodavstvo kako bi zabranilo promjenu spola u putovnicama i drugim osobnim dokumentima, rekao je u ponedjeljak TASS-u šef ministarstva Konstantin Chuychenko. Postojeća praksa promjene spola na dokumentima stvara pravne kolizije i ne uklapa se u “osnovna načela” Rusije u nacionalnoj politici ili “ustavne prioritete”, objasnio je.

Rusija je dopustila promjenu spola 1997. Godine 2018. stvoren je mehanizam koji je omogućio osobi da po želji promijeni spol u svim osobnim dokumentima. Trenutačno je potrebno dostaviti jednostavnu potvrdu zdravstvene ustanove da bi se zatražila takva promjena dokumenta. Prema Chuychenko, osoba ne mora proći kroz operaciju promjene spola da bi legalno promijenila spol u bilo kojem dokumentu.

Između 2018. i 2022. u Rusiji je registrirano ukupno 2700 slučajeva zakonske promjene spola, navodi Chuychenko. U 190 slučajeva osobe koje su legalno promijenile spol potom su službeno registrirale brak u Rusiji, dodao je. Rusko zakonodavstvo ne dopušta istospolne brakove.