Rusija će zadržati Tartus i Khmeimim kao trajne vojne baze na Mediteranu

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je definitivno dogovoreno formiranje dvije stalne vojne baze u ratom porušenoj Siriji.

Iako ruska vojska ima samo desetak vojnih baza na stranom teritoriju, one u Tartusu i Khmeimimu biti će strateški najvažnije, te će osigurati stalnu rusku vojnu prisutnost na Mediteranu.

Iako je Putin početkom mjeseca formalno najavio povlačenje ruskih snaga iz aktivnih operacija u Siriji, istovremeno se radi na ostvarenju postojećeg dogovora sa sirijskom vladom o formiranju dviju stalnih vojnih baza u toj zemlji.

Spomenute baze Tartus i Khmeimim ruska vojska već koristi, a Rusija je sa sirijskom vlasti dogovorila korištenje istih na razdoblje od 49 godina.

Iako Tartus Rusi zapravo koriste još od 1971. godine, ta pomorska luka zapravo je imala logističku ulogu i u njoj su uglavnom bili angažirani civilni djelatnici. Novim planom predviđa se transformacija u pravu vojnu luku i njeno proširenje.

Prema postojećem dogovoru, buduća luka moći će primiti do 11 ruskih ratnih brodova, uključujući i one na nuklearni pogon. Trenutno je jedini ruski vojni brod na nuklearni pogon krstarica „Pyotr Velikiy“.

Khmeimim je zračna luka u blizini grada Latakie, a izgrađena je u blizini civilnog aerodroma Bassel Al-Assad, te je služila kao strateški centar za ruske vojne operacije u borbi protiv ISIL-a.