Rusija dopremila protuzračne sustave S-300 i S-400 u Siriju

57f3cd8fc3618852418b46b3

Rusko ministarstvo obrane upozorilo je zapadnu koaliciju da ne provodi zračne napade na sirijsku vojsku, dodajući da su u Siriji već instalirani brojni S-300 i S-400 protuzračni sustavi.

Rusija trenutno ima instalirane obrambene sustave S-400 i S-300 za obranu snaga stacioniranih u pomorskoj bazi Tartus i zračnoj bazi Khmeimim. Doseg dotičnih sustava može iznenaditi neidentificirane leteće objekte“, poručio je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konashenkov.

Glasnogovornik je kazao da se pripadnici ruskih mirovnih snaga nalaze na terenu pružajući pomoć i komunicirajući sa velikim brojem zajednica u Siriji.

Stoga bi svaki zračni ili raketni napad na teritorij pod kontrolom sirijske vlade predstavljao izravnu prijetnju ruskom osoblju.

Posade ruskih protuzračnih sustava neće imati vremena odgonetavati komu pripadaju leteći projektili. A sve iluzije amatera o postojanju ‘nevidljivih aviona’ suočit će se sa surovom stvarnošću.

Konashenkov je dodao da i Sirija sama ima u posjedu sustave S-200 i BUK, te da su njihove tehničke sposobnosti poboljšane kroz proteklih godinu dana.

Izjava ministarstva obrane odgovor je na nepotvrđene informacije u zapadnim medijima, da Washington razmatra mogućnost zračnih napada na snage sirijske vojske.

Konashenkov je upozorio SAD da dobro razmisle o posljedicama takvog postupka.

Američka koalicija već je bombardirala snage sirijske vojske 17. rujna, što je rezultiralo smrću 83 vojnika. Washington je priznao napad i nazvao ga pogreškom, dok Damask smatra da se radilo o običnom činu agresije.

Doprema S-300 sustava za obranu brodova i morske luke Tartus, potvrđena je od strane ruskog ministarstva obrane. Konashenkov uvjerava da je sustav S-300 obrambeni sustav koji ne predstavlja opasnost. Rusija je instalirala i najmoderniji S-400 sustav za obranu zračne baze Khmeimim, nakon turskog rušenja ruskog zrakoplova SU-24 u studenom prošle godine.

Izvor: RT