Rusija i Njemačka trebaju ponovno moći poslovati, rekao je njemački premijer Scholz

Foto: Kay Nietfeld

Nakon što Rusija okonča sukob u Ukrajini, treba joj dati priliku da ponovno posluje s Njemačkom, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz. Ponovio je da Moskva ipak ne smije i neće pobijediti u ratu u Ukrajini.

Ruska vlada kada prekine neprijateljstva “treba priliku za ponovno pokretanje gospodarske suradnje, u neko drugo vrijeme kada to bude moguće”, rekao je Scholz u Berlinu, na sastanku Istočnog odbora za njemačko poslovanje (OA), trgovinskog udruženja usmjerenog na odnose s istočnom Europom. “Sada nije to vrijeme.”

“U ovom trenutku, odnosi koje imamo se smanjuju”, rekao je Scholz, prema tjedniku Zeit. EU sada “pooštrava sankcije”, ali će Rusija ostati najveća zemlja na europskom kontinentu nakon što se sukob riješi “stoga je vrlo važno da se pripremimo za to vrijeme.”

Scholz je opisao trenutni sukob kao pokušaj predsjednika Vladimira Putina da ponovno stvori Rusko Carstvo koje umjesto toga uništava budućnost zemlje i optužio Moskvu za zločine nad ukrajinskim civilima. Rusija ne smije pobijediti “a ni Rusija neće pobijediti”, rekao je poslovnoj skupini.