Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za raketni napad na zatvor u separatističkoj regiji istočne Ukrajine, u napadu u kojem su ubijeni deseci ukrajinskih ratnih zarobljenika zarobljenih nakon pada Mariupolja.

Rusija tvrdi da je ukrajinska vojska koristila raketne sustave dobavljene iz SAD-a za napad na zatvor u Olenivki, naselju koje kontrolira Narodna Republika Donjeck koju podržava Moskva. Separatističke vlasti i ruski dužnosnici rekli su da su u napadu ubijena 53 ukrajinska ratna zarobljenika i ranjeno još 75.

Moskva je otvorila istragu o napadu, poslavši na lice mjesta tim iz ruskog Istražnog odbora, glavne agencije za kriminalističke istrage u zemlji. Državna agencija RIA Novosti izvijestila je da su na mjestu pronađeni fragmenti preciznih raketa High Mobility Artillery Rocket System isporučenih iz SAD-a.

Ukrajinska vojska zanijekala je bilo kakve raketne ili topničke napade na Olenivku i optužila je Ruse da su granatirali zatvor kako bi prikrili navodno mučenje i pogubljenje Ukrajinaca u njemu. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog opisao je granatiranje kao “namjerno, cinično, proračunato masovno ubojstvo ukrajinskih zatvorenika”.

Nijedna se tvrdnja nije mogla neovisno potvrditi.

Zamjenik zapovjednika separatističkih snaga Donjecka, Eduard Basurin, sugerirao je da je Ukrajina odlučila napasti zatvor kako bi spriječila zarobljenike da otkriju ključne vojne informacije.

„Ukrajina je znala točno gdje ih drže i na kojem mjestu. Nakon što su ukrajinski ratni zarobljenici počeli govoriti o zločinima koje su počinili i naredbama koje su dobivali iz Kijeva, političko vodstvo Ukrajine donijelo je odluku izvršiti udar ovdje.“