Rusija gotovo isplatila kompletan vanjski dug bivšeg SSSR-a

Rusija će do kraja godine isplatiti kompletan vanjski dug koji je naslijedila od bivšeg Sovjetskog Saveza, izvjestilo je rusko ministarstvo financija.

Prošli tjedan, ministarstvo financija izvjestilo je da je isplaćen dug od 60,6 milijuna dolara Makedoniji, što znači da je preostalo još samo dugovanje republici Bosni i Hercegovini u iznosu od 125,2 milijuna dolara klirinškog duga preostalog iz vremena SFRJ, kojeg Rusija planira isplatiti do kraja ove godine. Podsjetimo, Rusija je dug prema Hrvatskoj isplatila 2011. godine u iznosu od 185,7 milijuna dolara.

Vanjski dug SSSR-a akumulirao se na više načina. Dok je dug prema zapadnim zemljama bio rezultat zaduživanja na stranim tržištima, novac koji je SSSR dugovao bivšoj Jugoslaviji bio je rezultat trgovinskih odnosa.

S jedne strane, SSSR je snabdjevao Jugoslaviju proizvodima za obrambenu industriju i energetiku. S druge strane, Jugoslavija je izvozila svoje proizvode u SSSR. Dug je nastao s obzirom na razliku u vrijednosti ispostavljenih dobara.

Rusija je isplatila sovjetski dug Pariškom klubu (19 kreditora iz zapadnih zemalja) 2006. godine. Raspadom Sovjetskog saveza 1991. godine, novostvorena Ruska federacija naslijedila je ukupni vanjski dug u iznosu od 66 milijardi dolara.

Izvor: Tribun