Rusija izdala nalog za uhićenje tužitelja Haškog suda

Foto: Ebrahim Hamid / AFP

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je u petak nalog za uhićenje Karima Asada Ahmada Khana, britanskog odvjetnika koji trenutno obnaša dužnost glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu.

U ožujku je Khan tražio uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, povjerenice za prava djece, zbog navodnog ratnog zločina “nezakonite deportacije i transfera” djece iz “okupiranih područja Ukrajine” u Rusiju.

ICC je djelovao na tvrdnje vlade u Kijevu da je ruska evakuacija djece iz civilnih područja koja su bila pod vatrom ukrajinskih snaga predstavljala prisilno preseljenje stanovništva, što je definirano kao zločin prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji.

Tri dana nakon Khanove objave, 20. ožujka, rusko istražno povjerenstvo pokrenulo je istragu protiv tužitelja, kao i trojice sudaca ICC-a koji su odobrili njegov nalog – Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala i Sergio Gerardo Ugalde Godinez. Istraga je bila usmjerena na članke 299. i 360. ruskog kaznenog zakona, odnosno podizanje kaznenih prijava protiv osoba za koje se zna da su nevini, te pripremanje napada na predstavnika strane države koja uživa međunarodnu zaštitu kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi.

Moskva je odbacila naloge ICC-a protiv Putina i Lvova-Belove kao ništavne i nevažeće, jer Rusija nije stranka Rimskog statuta koji je osnovao sud. Nisu ni SAD, Kina, Indija i nekoliko desetaka drugih zemalja.