Rusija lansirala prvu ekspediciju na Mjesec nakon gotovo 50 godina

Raketa koja nosi letjelicu za slijetanje na Mjesec poletjela je u petak u prvoj ruskoj misiji na Mjesec u gotovo 50 godina.

Lansiranje letjelice Luna-25 na Mjesec s ruske svemirske luke Vostočni na Dalekom istoku prvo je takvo rusko lansiranje od 1976. godine kada je Rusija bila dio Sovjetskog Saveza.

Očekuje se da će ruska lunarna letjelica stići do Mjeseca 23. kolovoza, otprilike istog dana kad i indijska letjelica koja je lansirana 14. srpnja. Ruskoj letjelici trebat će oko 5,5 dana da putuje do blizine Mjeseca, a zatim će joj trebati tri do sedam dana kružeći na oko 100 kilometara (62 milje) prije nego što krene prema površini.

Samo su tri zemlje uspjele uspješno sletjeti na Mjesec: Sovjetski Savez, Sjedinjene Države i Kina. Indija i Rusija namjeravaju prve sletjeti na Mjesečev južni pol.

Roscosmos, ruska svemirska agencija, rekla je da želi pokazati da je Rusija “država sposobna isporučiti teret na Mjesec” i “osigurati Rusiji zajamčeni pristup površini Mjeseca”.

“Proučavanje Mjeseca nije cilj”, rekao je Vitalij Egorov, popularni ruski svemirski analitičar. “Cilj je političko natjecanje između dviju supersila – Kine i SAD-a – i niza drugih zemalja koje također žele polagati pravo na titulu svemirske supersile.”

Sankcije nametnute Rusiji nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu otežavaju joj pristup zapadnoj tehnologiji, što utječe na njezin svemirski program. Luna-25 je prvotno trebala nositi malo vozilo za Mjesec, ali je ta ideja napuštena kako bi se smanjila težina letjelice radi veće pouzdanosti, kažu analitičari.

“Strana elektronika je lakša, domaća elektronika je teža”, rekao je Egorov. “Dok bi znanstvenici mogli imati zadatak proučavanja mjesečeve vode, za Roscosmos je glavna zadaća jednostavno sletjeti na Mjesec – povratiti izgubljenu sovjetsku stručnost i naučiti kako izvršiti taj zadatak u novoj eri.”

Luna-25 besprijekorno je lansirana s kozmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku, prema video prilogu Roscosmosa.

Svemirska luka Vostočni je projekt ruskog predsjednika Vladimira Putina i ključna je za njegove napore da Rusiju učini svemirskom velesilom i premjesti ruska lansiranja iz kozmodroma Baikonur u Kazahstanu.