Rusija likvidirala 28.000 ISIL-ovih militanata u Siriji

57445fc3c36188a2058b45a8

Od kako je Rusija započela sa svojim zračnim napadima u Siriji pred točno godinu dana, ruske zračne snage su eliminirale trećinu boraca ISIL-a u toj zemlji, izjavio je Evgeny Lukyanov, zamjenik šefa ruskog sigurnosnog vijeća.

Pretpostavljamo da su u početku naše operacije Al-Nusra Front i ISIL imali 80.000 boraca, od kojih je već 28.000 eliminirano. To je rezultat naših zajedničkih akcija sa sirijskom vojskom.

Može se napomenuti da je i američka koalicija eliminirala dodatnih 5.000 boraca u posljednje dvije godine“, dodao je Lukyanov.

Ljudi su predviđali da će naš angažman rezultirati novim Afganistanom. To ne bismo dopustili. U planu su samo ograničene vojne akcije. Sirijci sami moraju riješiti problem.

Napomenuo je da je oko stotinjak sirijskih naselja već priznalo proglašeno primirje. Još jedna naznaka normalizacije je rusko povlačenje većine vojnih snaga, stoji u izjavi vijeća, s naglaskom da „ruska vojska pomno razmatra situaciju na terenu“.

Dok je 59 oružanih skupina prihvatilo primirje u Siriji, proglašeno 27. veljače, te postupak pregovora, terorističke skupine poput ISIL-a i Al-Nusra Fronta nastavljaju sa borbenim akcijama.

Primirje se ne odnosi na navedene terorističke skupine, stoga se napadi na njihova uporišta nastavljaju.

Izvor: RT