Ministarstvo obrane Rusije predložilo je da se strani vojni i državni brodovi obavežu da će u vode Skevernog morskog puta ulaziti samo uz dozvolu.

Ministarstvo je predložilo da se uvedu dopune u zakon o unutarnjim morskim vodama, u skladu s kojim je brodovima iz drugih zemalja neophodno da 90 dana prije ulaska u Sjeverni morski put o tome obavijeste putem diplomatskih kanala.

U tekstu u kome se objašnjava projekt Ministarstva obrane se pojašnjava da će vlasti moći obustaviti dolazak stranih brodova u akvatorij kako bi osigurali sigurnost. Takvi zahtjevi se pripisuju povećanju obujma pomorskog transporta i intenziviranju pomorskih aktivnosti različitih država.

Izmjene zakona je već odobrila vladina komisija za zakonodavne aktivnosti, a podržali su ju i Ministarstvo vanjskih poslova, Savezna služba sigurnosti Rusije i Ministarstvo transporta.

Trenutno u Rusiji propisi o plovidbi u vodama Sjevernog morskog puta važe samo za komercijalne brodove, oni se ne odnose na vojne i druge nekomercijalne strane brodove koji imaju suvereni imunitet.