Rusko ministarstvo kulture objavilo je nacrt uredbe u kojoj se navode tradicionalne vrijednosti za koje kaže da moraju biti zaštićene od zadiranja stranih ideja, terorista i ekstremista usred globalne krize javnog morala.

Dokument je ovog tjedna objavljen na web stranici ministarstva radi konzultacija, prije nego što bude predstavljen predsjedniku Vladimiru Putinu na potpis, a osmišljen je da pruži „temelje vladine politike za zaštitu i jačanje tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti“. Pravilnik izlaže ono što autori vide kao integralne ruske vrijednosti i iznosi strategije za njihovu obranu od navodnog prodora stranih perspektiva.

Nacrt teksta definira tradicionalne vrijednosti kao „moralne smjernice koje oblikuju svjetonazor ruskih građana, prenoseći se s generacije na generaciju, jamče građansko jedinstvo, čine osnovu ruskog civilizacijskog identiteta i jedinstvenog kulturnog prostora nacije, te se jedinstveno i jasno manifestiraju u duhovni, povijesni i kulturni razvoj multietničkog naroda Rusije“.

Prema tekstu, primjeri tih vrijednosti su „život, dostojanstvo, ljudska prava i sloboda, domoljublje, građanska svijest, služenje domovini i odgovornost za njezinu sudbinu, visoki moralni ideali, snažna obitelj, stvaralački rad, davanje prednosti duhovnom pred materijalnim, humanizam, milosrđe, pravda, kolektivizam, međusobna potpora i poštovanje, povijesno pamćenje i kontinuitet među generacijama, te jedinstvo naroda Rusije“.

U izvješću se, međutim, tvrdi da su te vrijednosti ugrožene od strane vanjskih snaga uključujući terorističke i ekstremističke organizacije, multinacionalne korporacije, nevladine organizacije te SAD-a i njihovih saveznika. Među stranim idejama za koje se kaže da napadaju Rusiju, autori navode egoizam, permisivnost, amoralnost i odbijanje da se Rusiji dodijeli pozitivno mjesto u povijesti i kulturi.