Nakon mjesec dana jačanja napetosti između SAD-a i Rusije i optužbi oko Ukrajine, Kremlj je u ponedjeljak iznio svoju najveću prijetnju do sada, rekavši da bi sada mogao biti prisiljen rasporediti nuklearne projektile u Europi. To značajno podiže ulog u sukobu koji su potaknuli rašireni izvještaji zapadnih medija u kojima se navodi da Putin priprema invaziju na istočnu Ukrajinu pozivajući desetke tisuća dodatnih vojnika u blizinu Krima i pogranične regije.

Rusija je u ponedjeljak rekla da bi mogla biti prisiljena rasporediti nuklearne projektile srednjeg dometa u Europi kao odgovor na ono što vidi kao planove NATO-a da učini isto“, prenosi Reuters o novim izjavama zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova. On je u novom intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA rekao da bi „Moskva morala poduzeti korak ako NATO odbije surađivati ​​s njom na sprječavanju takve eskalacije“.

Oglas:

Rjabkov je rekao kako Rusija vjeruje da je NATO signalizirao da se približava vlastitom preraspodjelu nuklearnih snaga srednjeg dometa u Europi. INF ugovor, potpisan 1987. između Mihaila Gorbačova i Ronalda Reagana, osmišljen je kako bi spriječio upravo takav scenarij s nuklearnim oružjem na europskom tlu. Sjedinjene Države službeno su obustavile svoje sudjelovanje u INF ugovoru pod Trumpom 2. veljače 2019. godine usred ruskih i globalnih upozorenja da bi izlazak Washingtona pokrenuo novu utrku u naoružanju.

Kremlj sada navodi potpuni nedostatak povjerenja i specifične pokazatelje NATO-a koji se priprema za postavu ranije zabranjenog oružja u Europi.

Ryabkov je rekao da postoje neizravne naznake da se NATO približava ponovnom raspoređivanju raketa srednjeg dometa, uključujući njegovu obnovu 56. topničkog zapovjedništva koje je tijekom Hladnog rata upravljalo raketama Pershing s nuklearnim sposobnostima.

Dodao je: „Nedostatak napretka prema političkom i diplomatskom rješenju ovog problema dovest će do toga da će naš odgovor biti vojne i tehničke vojne prirode.