Nakon izvješća u kojima se rujansko uništenje ruskog plinovoda Sjeverni tok pripisuje ukrajinskoj ili američkoj vladi, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti izjavio je da bi Rusija trebala slobodno prekinuti podmorske komunikacijske kabele “neprijatelja” zemlje.

“Ako pođemo od dokazanog suučesništva zapadnih zemalja u sabotaži Sjevernog toka, onda nemamo nikakvih ograničenja – čak ni moralnih – da nas spriječe u uništavanju kabelskih komunikacija naših neprijatelja na dnu oceana”, rekao je Dmitrij Medvedev na Telegramu. Medvedev je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012. i blizak je Putinov saveznik.

Prošlog mjeseca, šef obavještajne službe NATO-a David Cattler upozorio je na sve veći rizik od upravo takvog poteza. “Postoji povećana zabrinutost da bi Rusija mogla ciljati podmorske kablove i drugu kritičnu infrastrukturu u nastojanju da poremeti zapadni život, kako bi stekla utjecaj na one nacije koje pružaju sigurnost Ukrajini”, rekao je novinarima.

“Rusi su aktivniji nego što smo ih vidjeli godinama u ovom području”, rekao je Cattler novinarima, primijetivši veći tempo ruskih patrola diljem Atlantika te u Baltičkom i Sjevernom moru. “Rusija aktivno kartira savezničku kritičnu infrastrukturu i na kopnu i na morskom dnu.”

Oceani su okruženje bogato ciljevima. Više od 400 podmorskih kabela prenosi više od 95% međunarodnog internetskog prometa. “Sveukupno, svaki dan prenose financijske transakcije u vrijednosti od 10 trilijuna američkih dolara, tako da su ovi kabeli doista gospodarska okosnica”, rekao je Cattler.