Rusija je počela koristiti svoje nove borbene tenkove T-14 Armata za paljbu na ukrajinske položaje, ‘ali oni još nisu sudjelovali u izravnim napadnim operacijama’, izvijestila je u utorak državna novinska agencija RIA, citirajući izvor blizak tom pitanju.

RIA je rekla da su tenkovi opremljeni dodatnom zaštitom na bokovima, a posade su prošle ‘borbenu koordinaciju’ na poligonima u Ukrajini.

Tenk T-14 ima kupolu bez posade, s posadom koja daljinski upravlja naoružanjem iz ‘izolirane oklopne kapsule smještene u prednjem dijelu trupa’.

Godine 2015. dizajneri T-14 tvrdili su da će to biti prvi “nevidljivi” tenk na svijetu.

Vozila imaju maksimalnu brzinu na cesti od 80 kilometara na sat, izvijestila je RIA.

Također je rečeno da bi bilo kakvo raspoređivanje T-14 vjerojatno bila ‘visokorizična odluka’ za Rusiju, te da bi ona bila donesena prvenstveno u propagandne svrhe.

‘Proizvodnja je vjerojatno samo u malim količinama, dok zapovjednici vjerojatno neće vjerovati novom vozilu u borbi’, tvrde vojni stručnjaci.

Jedanaest godina u razvoju, program su pratila kašnjenja, smanjenje planirane veličine flote i izvješća o problemima u proizvodnji.

T-14 bi također predstavljao logističku glavobolju Rusiji jer je veći i teži od ostalih ruskih tenkova.

Kremlj je naredio proizvodnju 2300 tenkova – koji su prvi put predstavljeni 2015. – do 2020., ali je to kasnije produljeno do 2025., prema izvješćima ruskih medija.

Novinska agencija Interfax izvijestila je u prosincu 2021. da je državni konglomerat Rostec započeo proizvodnju nekih 40 tenkova, s očekivanom isporukom nakon 2023.

Ratni stroj T-14 bio je među novim vozilima koje je Putin predstavio na ruskoj paradi za Dan pobjede u Moskvi 2015. godine.

Prethodni ruski tenk, T-90, dizajniran je tako da ima nizak profil, lagani oklop i da bude izuzetno okretan na bojnom polju.

Težio je 20 tona manje od američkog tenka Abrams, ali to je značilo da je također bio iznimno ranjiv ako ga pogodi visokoeksplozivna granata.

Usporedbe radi, Armata T-14 ima visoku udaljenost od tla i povećani oklop, posebno na tradicionalno mekom donjem dijelu tenka kako bi zaštitio posadu od mina.

T-14 Armata opremljen je bespilotnom kupolom na kojoj se nalazi top 2A82-1M s glatkom cijevi od 125 mm koji se puni automatskim punjačem.

Kupola sadrži 45 granata, uključujući i streljivo spremno za uporabu. Glavni top također može ispaljivati laserski vođene projektile.

Daljinski upravljana glavna kupola tenka dizajnirana je na takav način da poveća šanse za preživljavanje posade ako tenk bude pogođen.

Umjesto toga, oni koji su unutra zaključani su unutar oklopne kapsule, koja je također odvojena od spremišta streljiva tenka.

Ako je vanjski oklop tenka pogođen, dizajniran je tako da eksplodira prema van, potencijalno detonirajući sve eksplozivne granate ispaljene na njega i sprječavajući granate da prodru unutra i ubiju posadu.

U 2015., programeri UralVagonZavod su tvrdili da je T-14 opremljen visokotehnološkom opremom koja će ga zaštititi od neprijateljskih radara i infracrvenih toplinskih nalazača ciljeva.

Dio obrane tenka je uređaj za prikrivanje zakopan duboko iza oklopa unutar teško oklopljenog tijela, ometajući infracrveni trag koji bi odredio njegovu lokaciju neprijateljskim snagama.

Šef proizvođača specijalne opreme Vyacheslav Khalitov pohvalio se: ‘U biti smo napravili nevidljivi tenk.’

Khalitov je dalje tvrdio da posebna stealth tehnologija T-14 uključuje boju koja apsorbira radar i materijale koji ga čine otpornim na brzo otkrivanje radarom.