Kontroverza između Izraela i Rusije oko zračnih napada iranskih ciljeva u Siriji i Iraku se nastavlja, unatoč sastanku premijera Benjamina Netanyahua i ruskog predsjednika Vladimira Putina. To je u petak izvijestio portal Independent Arabia.

Prema izvješću, Rusija je nedavno spriječila tri izraelska zračna napada na tri sirijske ispostave i čak zaprijetila da će oboriti bilo koji zrakoplov koji pokuša izvesti nešto takvo, bilo ruskim zrakoplovima, bilo protuzrakoplovnim raketama S400.

Izvor citiran u izvješću tvrdi da se slična situacija dogodila već dva puta i da je Moskva tijekom kolovoza zaustavila zračni napad na sirijsku ispostavu u Qasiounu, gdje je smještena raketna baterija S300.

Tvrdi se da je drugi zračni napad planiran tjedan dana kasnije na sirijsku ispostavu na području Qunaitre, a treći zračni napad na osjetljivo područje u Latakiji. Taj razvoj događaja potaknuo je Netanyahua da pohiti u Rusiju kako bi pokušao uvjeriti Putina da ignorira izraelske napade u Siriji.

Prema ruskom izvoru, Putin je Netanyahuu dao do znanja da njegova zemlja neće dopustiti da se nanese šteta vojsci sirijskog režima i oružanim sustavima koji su mu dani na raspolaganje, jer bi se davanje takvog dopuštenja moglo smatrati popuštanjem Izraelu – nešto što je u suprotnosti s ruskim ciljem pomoći sirijskom režimu.

Britansko-arapski list objavio je da je Netanyahu pokušao posjet Rusiji pokušao predstaviti kao pozitivnu poruku o suradnji dviju zemalja, a reklamirao ga je i u svojoj predizbornoj kampanji, ali to nije uspjelo.

Izraelski izvori koji su razgovarali s novinama sastanak su nazvali „neuspjehom“. Tvrde da je sve u vezi sa zračnim napadima na Irak i Siriju osramotilo Rusiju u očima njenih saveznika na tom području – Sirije, Irana i skupina koje ih podržavaju.

Ruski izvor rekao je: „Putin je izrazio svoje nezadovoljstvo posljednjim izraelskim akcijama u Libanonu“, a čak je i Netanyahuu naglasio da „odbija agresiju na suverenitet Libanona“ nešto što se od njega nikada nije čulo.

Putin je dalje izjavio da ga netko vara u pogledu Sirije i Libanona i da to neće pustiti bez odgovora. Prema njegovim riječima, Netanyahu je upozoren da ubuduće ne napada takve ciljeve.