Diljem Rusije obilježava se stota obljetnica smaknuća kraljevske obitelji Romanov, kojeg su izvršili krvnici komunističkog režima.

U Ekaterinburgu se okupilo oko 100.000 ljudi u procesiji koju je predvodio patrijarh ruske pravoslavne crkve, a koja je vodila od crkve koja je izgrađena na mjestu kuće gdje se 17. srpnja 1918. smaknuće dogodilo, te je završila u 21 kilometar udaljenom samostanu koji danas obilježava mjesto gdje su bila odbačena tijela članova kraljevske obitelji, cara Nikole II., njegove žene i njihove petero djece.

Procesija je bila samo jedan od niza događaja kojim se obilježila spomenuta obljetnica. Ruski parlament održao je sjednicu s raspravom o trenutnom stanju istrage o ubojstvu Romanovih, te način na koji će se u budućnosti obilježavati taj događaj.

Ruski parlamentarac Vladimir Žirinovski predložio je parlamentu uklanjanje iz javnog života imena osoba odgovornih za smaknuće Romanovih, primjerice promjenu naziva regije Sverdlovsk, koja je nazvala prema Yakovu Sverdlovu, prvom šefu ruske komunističke vlade, koji je osobno naredio smaknuće.

Početkom tjedna službeno je i javno potvrđeno da je forenzičkom analizom utvrđeno kako ostaci pronađeni u Ekaterinburgu 1993. i 2007. godine pripadaju članovima obitelji Romanov. Ostaci 7 od ukupno 11 pronađenih tijela pripadaju carskoj obitelji.