Rusija odbacila zapadno ograničenje gornje cijene nafte, prijeti totalnom obustavom isporuke

Ruske vlasti odbile su ograničenje izvozne cijene nafte koje su postavile zapadne zemlje i zaprijetile su u subotu da će prestati opskrbljivati zemlje koje su to podržale.

Australija, Britanija, Kanada, Japan, Sjedinjene Države i Europska unija složile su se u petak ograničiti iznos koji će plaćati za rusku naftu na 60 dolara po barelu. Ograničenje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak, zajedno s embargom EU na rusku naftu koja se isporučuje morem.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija mora analizirati situaciju prije nego što odluči o konkretnom odgovoru, ali da neće prihvatiti gornju cijenu. Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, upozorio je da će europski podupiratelji ograničenja požaliti svoju odluku.

“Od ove godine Europa će živjeti bez ruske nafte”, rekao je Uljanov. “Moskva je već jasno dala do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišne gornje granice cijena. Ali pričekajmo, vrlo brzo će EU optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje.”

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u međuvremenu je u subotu pozvao na još nižu gornju granicu cijena, rekavši da ona koju su usvojili EU i grupa sedam vodećih gospodarstava nije išla dovoljno daleko.

“Bilo bi potrebno smanjiti ju na 30 dolara kako bi se brže uništila ekonomija neprijatelja”, napisao je Andriy Yermak, šef ureda Zelenskog, na Telegramu, iznoseći stav koji također podržava Poljska.

Prema sporazumima od petka, osiguravajuća društva i druge tvrtke potrebne za isporuku nafte moći će se baviti ruskom sirovom naftom samo ako je cijena nafte jednaka ili ispod gornje granice. Većina osiguravatelja nalazi se u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu i od njih se može zahtijevati pridržavanje gornje granice.

Ruska sirova nafta već se prodavala za oko 60 dolara po barelu, što je znatno niže od međunarodne referentne marke Brent, koja je u petak zatvorena na 85,42 dolara po barelu.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu inzistiralo je da će ruska nafta “i dalje biti tražena” i kritiziralo ograničenje cijene kao “preoblikovanje osnovnih načela funkcioniranja slobodnog tržišta”. Objava na Telegram kanalu veleposlanstva predviđa da će ograničenje po barelu dovesti do “rasprostranjenog povećanja neizvjesnosti i većih troškova za potrošače sirovina”.