Rusija odbija zahtjeve za azilom jer smatra da je Sirija dovoljno sigurna zemlja

eine-gruppe-syrischer

Ruska vlast odbija zahtjeve za azilom Sirijcima koji pokušavaju ući i ostati u toj zemlji, s objašnjenjem da „Sirija nije posebno opasna za njih“.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava protestiraju protiv politke ruskih vlasti koje sirijskim tražiteljima azila govore da njihova zemlja nije dovoljno opasna.

U razdoblju između 2011. i 2015. godine Rusija je odobrila azil samo jednom državljaninu Sirije, unatoč tome što je predano 2.011 zahtjeva za trajni azil. Zahtjevi za privremeni azil su puno češće odobravani, 3.306 zahtjeva je odobreno od njih ukupno 4.462.

Privremene dozvole dopuštaju Sirijcima da ostanu u Rusiji godinu dana, što može biti produženo, no ne primaju nikakvu novčanu pomoć od države i imaju se pravo zaposliti u zemlji.

U prvih šest mjeseci ove godine Rusija je odobrila samo jedno produženje privremene dozvole, te je odobreno samo sedam novih zahtjeva.

Od ožujka ove godine, ruska vlada tvrdi da se situacija u Siriji djelomično stabilizirala, te da rat dolazi kraju. Pritom naglašava da je sigurno da se u zemlju vrate ne samo muškarci, već i žene i djeca.

Izvor: FAZ