Nakon što je Australija već ponudila ubrzano izdavanje viza za žrtve Bijelog genocida u Južnoj Africi, podršku preseljenju bijelih farmera u sigurnije okruženje ponudila je i Rusija.

Delegacija od 30 južnoafričkih bijelih obitelji već je pristigla u rusku regiju Stavropol, izvijestila je ruska državna televizija Rossiya 1.

To je pitanje života i smrti – konstantno smo mete napada. Došlo je do te točke da političari potiču val nasilja,“ rekao je Adi Slebus, jedan od doseljenika.

Klima je ovdje umjerena, a zemlja stvorena od Boga za obrađivanje. Sve je to vrlo privlačno,“ dodao je.

Farmlands: Novi dokumentarac o Bijelom genocidu u Južnoj Africi (VIDEO)

Ruske vlasti ovim potezom žele pospješiti svoj već rastući poljoprivredni sektor. Svaka od obitelji također je spremna dati oko 100.000 dolara za zakup zemljišta. Trenutno Rusija ima oko 43 milijuna hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta.

Početkom 2014., vlasti su započele s programom besplatnog dijeljenja zemlje za obrađivanje, što se pokazalo kao veliki uspjeh.

Predsjednik Južne Afrike i član komunističkog anti-bjelačkog ANC-a Cyril Ramaphosa, pokrenuo je program „povratka“ zemljišta koja su još od 1600-ih u vlasništvu bjelačkih obitelji.

Kako tvrde iz ANC-a te drugih crnačkih rasističkih skupina, ideja ovog projekta je legalizacija otimanja zemljišta bez ikakvih naknada. Dakako, pritom su uobičajeni masakri neizostavna metoda protjerivanja preostale bjelačke manjine.

Zbog nepostojanja statistike južnoafričkih anti-bjelačkih vlasti, procjene govore kako je između 1998. i 2016. ubijeno oko 4000 farmera i njihovih obitelji. UN i druge skupine za ljudska prava ove masakre nisu nazvale genocidom te do današnjeg dana nikad nije pokrenuta niti jedna akcija po pitanju rješavanja tog problema.