Rusija optužila britansku mornaricu da je izvršila sabotažu plinovoda Sjeverni tok

Foto: Dan Kitwood

Britanska Kraljevska mornarica pomogla je u izvršenju “terorističkog napada” koji je oštetio plinovode Sjeverni tok iz Rusije u Europsku uniju, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo iznijelo je optužbe u biltenu usredotočenom prvenstveno na, kako tvrde, pokušaj “terorističkog napada na brodove Crnomorske flote i civilne brodove” u subotu ujutro od strane ukrajinskih bespilotnih letjelica u blizini Sevastopolja.

“Priprema ovog terorističkog čina i obuka vojnog osoblja 73. mornaričkog centra za specijalne operacije izvedeni su pod nadzorom britanskih stručnjaka u gradu Očakovu, Nikolajevska oblast u Ukrajini”, stoji u ruskom priopćenju objavljenom na Telegramu, bez pružanje popratnih dokaza.

“Prema dostupnim informacijama, predstavnici ove jedinice britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, osiguranju i provedbi terorističkog napada u Baltičkom moru 26. rujna ove godiine, sabotaže plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, ”, dodali su — opet, bez pružanja potkrijepljujućih dokaza.

Što se tiče pokušaja “terorističkog napada” na Crnomorsku flotu, Rusi su tvrdili da je njihove brodove – za koje su rekli da su “uključeni u osiguranje sigurnosti ‘žitnog koridora’ kao dio međunarodne inicijative za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka” — gađalo “devet bespilotnih letjelica i sedam autonomnih pomorskih dronova”.

Tvrdili su da su sve zračne bespilotne letjelice i većina pomorskih dronova “uništeni brodskim oružjem i pomorskim zrakoplovstvom”, ali da su jedan minolovac i plutajuća mreža pretrpjeli “manju” štetu.

Britansko ministarstvo obrane negiralo je sve optužbe.