Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova upitala je koga EU namjerava kazniti “najsnažnijim mogućim odgovorom” zbog oštećenja plinovoda Sjeverni tok.

Dva plinovoda Sjeverni tok ozbiljno su oštećena ovog tjedna u onome za što se sumnja da je bio namjerni napad.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak je incident nazvala “sabotažom” i upozorila da je “bilo kakvo namjerno ometanje aktivne europske energetske infrastrukture neprihvatljivo i da će dovesti do najsnažnijeg mogućeg odgovora”.

Zakharova je u srijedu pitala na koga će se točno upozorenje odnositi.

“Ne shvaćam. Zastupnik Sikorski zahvalio je SAD-u na onome što se dogodilo, pa kome Ursula tamo ‘prijeti’? napisala je na društvenim mrežama.

Zakharova je mislila na reakciju na incident od strane poljskog zastupnika Radoslawa Sikorskog, sada zastupnika u EU, koji je na Twitteru objavio fotografiju mjesta gdje su se dogodile eksplozije uz riječi: “Hvala, SAD”. Opisao je incident kao “posebnu operaciju održavanja”. Radoslaw Sikorski dobro je povezan s washingtonskim elitama kroz svoje zaposlenje u raznim think tankovima.

Sikorski je dodao da “nema nedostatka kapaciteta plinovoda za prijenos plina iz Rusije u zapadnu Europu, uključujući Njemačku”, misleći na kopneni plinovod Yamal-Europa koji prolazi kroz Bjelorusiju i Poljsku. Nakon oštećenja vodova Sjevernog toka, ruski predsjednik Vladimir Putin “morat će razgovarati sa zemljama koje kontroliraju” alternativnu rutu kako bi nastavio opskrbu, rekao je.

Zakharova je ranije pitala jesu li tvitovi Sikorskog “službena izjava da se radi o terorističkom napadu”. U međuvremenu, Dmitry Polyanskiy, zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u, zahvalio je Sikorskom što je “kristalno jasno stavio do znanja tko stoji iza ovog terorističkog napada na civilnu infrastrukturu!”