Rusko ministarstvo obrane proglasilo je snimku likvidiranih civila u ukrajinskom gradu Bucha namještaljkom koju je Kijev priredio za zapadne medije, kategorički negirajući optužbe da Rusija stoji iza ubojstava civila u gradu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je situaciju oko ukrajinskog grada Buche „još jednim lažnim napadom“ koji Ukrajina pokušava upotrijebiti protiv Rusije.

Zatražili smo hitan sastanak Vijeća sigurnosti o ovom konkretnom pitanju jer takve provokacije vidimo kao izravnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti“, rekao je Lavrov tijekom sastanka s podtajnikom za humanitarna pitanja Martinom Griffithsom.

Prema riječima visokog ruskog diplomata, „užasavajuće scene u Buchi priređene su nakon što su ruske trupe napustile grad, a ukrajinske vlasti, potaknute svojim zapadnim pokroviteljima, promovirale su lažne video snimke iz Buche putem društvenih mreža“.

Ruski vojnici napustili su ovaj grad 30. ožujka, 31. ožujka gradonačelnik grada je svečano rekao da je sve u redu, a dva dana kasnije vidjeli smo kako je organiziran upravo taj nastup na ulicama, koji sada pokušavaju iskoristiti u proturuske svrhe”, objasnio je Lavrov.

Lavrovljeve izjave dolaze nakon što su ukrajinski i zapadni mediji istaknuli optužbe da Rusija stoji iza masovnog ubijanja civila u gradu Bucha, šireći snimke na kojima se vide mrtva tijela razbacana ulicama grada u Kijevskoj regiji. Moskva je kategorički opovrgnula da Rusija stoji iza ubojstava, nazvavši snimku iz Buche „još jednom provokacijom koju je Kijev izradio posebno za zapadne medije“.